VEDNOZELENI GORNIK

GORNIK

Nekaj drugih imen:  medvedja trta, medvedje uho,medvedji grozdič, medvedove češnje, opernik, zimzeleni gornik

Botanično ime: Arctostaphylos uva-ursi

Družina:  Ericaceae ( vresovke )

Vrsta rastline: zimzeleni plazeči grm

Rastišča: na sončnih do senčnih prostorih na s humusom bogatih tleh

Višina : do 20 cm

Čas cvetenja : od aprila do junija

Droga: listje ( Folia Uvae – ursi ) in jagode ( Fructus Uvae – ursi )

Učinkovine:  glikozidi, čreslovine

Slika:  V naši okolici je nismo zasledili, drugače pa je to rastlina, ki je MOČNO OGROŽENA IN JE STROGO ZAŠČITENA!

Praktična zdravilna uporaba:

Gornik v naravi pogosto zamenjamo z brusnico. Da bi ju laže ločili: gornikovo steblo se plazi po tleh, medtem ko ima brusnica pokončno steblo in tvori posamezne grmičke, njeni listi pa imajo na spodnji strani rjave pike.

Gornikovi listi vsebujejo glikozid arbutin, ki v alkalnem seču razpade v snovi, ki učinkovito uničujejo klice. Zato je čaj gornikovih listov odlično sredstvo proti vnetjem ledvic in mehurja. Pri ljudjeh, ki so alergični na penicilin, se gornik uporablja proti kapavici.

Za pripravo čaja potrebujemo 10 do 15 gr listov in pol litra vode; vse skupaj zavremo. Na dan popijemo tri do štiri skodelice mlačnega čaja. Če se urin obarva rjavo ni vzroka za preplah.

V ljudskem zdravilstvu se uporablja za zdravljenje bolnih otrok gost sirup iz vkuhanih jagod vednozelenega gornika ( nabiramo jih od avgusta do septembra). Je nekoliko blažji kot čaj in kiselkasto grenkega okusa.

 

GLOG, NAVADNI IN ENOVRATI

GLOG

Nekaj drugih imen: ( za obe vrsti ) beli trn, glag, glagon, enovratni glog, gloginje,glogovec,glozje,gložje, medvedove hruške

Botanično ime:  Crataegus leavigata  in  C. monogyna

Družina: Rosaceae ( rožnice )

Vrsta rastline:  belo cvetoč grm ali drevo z ostrimi trni

Rastišča: sončni do polsončni prostori, predvsem na ilovnatih in apnenčastih tleh

Višina: do 5 m

Čas cvetenja: maj in junij

Droga:  cvetovi ( Flores Crataegi ) in plodovi ( Fructus C. )

Učinkovine: eterično olje, čreslovine, saponin.

Praktična zdravilna uporaba: ZA KREPITEV DELOVANJA SRCA

Botanično obstajaveliko vrst gloga, razlikujejo pa se predvsem po tem ali imajo v plodu po eno pečko ali dve ( redko tri ). Glede zdravilnosti se ne razlikujejo.

Tinktura iz svežih plodov uravnava delovanje srca in krvni pritisk, vendar nikakor ni priporočljiva pri okvara srčnih zaklopk in po srčnem infarktu. Namesto tinkture, ki je alkoholni izvleček, lahko pripravimo čaj iz posušenih cvetov in plodov, ki prav tako krepi srce. Čaj ne deluje le ne srce, temveč je v ljudskem zdravilstvu znan tudi kot dobro sredstvo proti protinu, pri živčni napetosti, proti razdražljivosti in preutrujenosti.

Za pripravo čaja uporabimo približno dve čajni žlički droge, ki jo prelijemo s skodelico vrele vode in pustimo mirovati 20 minut.

Ta čaj je priznano sredstvo proti tolščavosti, pri čemer uravnava tudi popuščanje duševne in telesne napetosti, ki spremljata hujšanje.